mandag den 7. april 2014

Meatfree Mondays: Rodfrugtstærte med kikærter og grønkål

Jeg har fået min første sæk fra fødevarefællesskabet. Den er spækket med kål og rodfrugter - umiddelbart lækkert, men lidt out-of-season og noget man efterhånden er træt af. Når det er det, jeg har i mit skab laver jeg tit mos eller bagte rodfrugter, men det kan også blive lidt kedeligt. Derfor valgt jeg at jamme en gammel opskrift fra et bestyrelsesmøde op med lidt tilbehør. Det er egentlig mere en slags brød uden mel eller tærte uden dej?
At det kan rubriceres under Meatfree Mondays er ret tilfældigt, men jeg tror faktisk lidt på idéen med at spise mindre kød. Min familie derhjemme er lidt anderledes, da langt de fleste kulhydrater er bandlyste pg.a. en LHCF-kost. Det er bare ikke supernemt, når man er studerende, at skulle bruge tonsvis af kroner på mandler og gode udskæringer af kød i modsætning til den daglige skål havregryn. Så vil jeg hellere spise lidt grønnere og lidt grovere.Så kan man få lov til at lege med forskellige typer mel, gærkulturer og en masse forskellige slags grøntsager.
Når det er sagt, synes jeg ærligt talt også det en gang imellem er sjovere at lave mad med lidt begrænsninger. F.eks. forsøgte jeg i lørdags at bage min klassiske kladdkage, men var løbet tør for almindeligt hvedemel. I stedet for en dl hvedemel kan man bruge 2 dl blendet groft kokosmel (kan blendes i en kaffekværn efter at den er blevet "renset" vha. grødris). Det var fint, men jeg undlod vanillesukker - det bliver for sødt. Anyhow, opskrifterne jeg bruger her er lidt hugget fra forskellige madblogs - eller inspireret, om man vil - det smager alligevel rigtig dejligt. Mine gulerødder var mærkeligt lilla (efter en googlesearch ved jeg nu at sorten hedder Purple Dragon - kogevandet bliver helt dybblåt, når man koger dem) så tærten blev ekstra flot.

Rodfrugtstærte (inspireret af smagsløjer og Fanny)
6 store, revne rodfrugter (her gulerod og persillerod - mon man kunne lave en magenta tærte med rødbeder?) - eller ca. 300 g.
lidt fintsnittet hvidløg
60 g havregryn / 1 dl
Fedtstof til stegning
1 dl mælk
2 æg
Krydderier efter eget valg (her oregano, spidskommen og lidt chili) - salt og peber selvfølgelig
2 tsk bagepulver


Det revne rodfrugter steges i møre i en gryde med krydderierne (det, der giver mening at svitse, altså f.eks. spidskommen og chili - bruger du friske krydderurter bør du nok putte det i dejen) og havregryn. Lad det køle, og rør imens en mælke-ægge-bagepulverblanding sammen (lidt à la kagedej)
Hæld blandingen i en tærteform og stil det i en kold ovn, der efterfølgende får 175 graders varme.
Tærten bages i 40-45 minutter, hvilket er perfekt tid til at bakse en salat sammen, gå i bad og tage en smækker kjole på eller vaske alt udstyret af, du har brugt til at lave "dejen" med.

Kikærte-yoghurtsalat med grønkål, spinat og sesam (opskriften er inspireret af denne, men er lidt jammet efter min fornemmelse - jeg er en klovn til mængdeangivelser når det kommer til salater - klat og skvis er gode mål!)

En dåse kikærter (eller 100 gram rå, udblødes natten inden og koges i min 40 min!)
Grønkål, skoldet for at sikre mod evt. skidt og drænes for væske.
Et par kugler frossen spinat - bruges kold, så no need for nonoxal, optøes i en gryde. 
Hvidløg
Ristet sesam 
Et syrnet mælkeprodukt, til at "klæde" salaten på (en tyndrørt skyr, Creme Fraiche (den syrlige tynde), kvark eller hvad der nu har en neutral smag i dit køleskab - nej, ingen A38 med vanillesmag!)
Lidt sennep, salt og peber - og andre krydderier der kunne være sjove


Grønkålen og spinaten vendes i en gryde med hvidløg (gerne den du brugte før), drænes for evt. væske. Hældes i en skål med kikærter. Mælkeproduktet vendes med sennep, salt og peber og hældes over salaten der vendes og drejes og drysses med sesam.

Hele retten kan evt. serveres med en ovnbagt bøftomat, ristet rugbrød, stegte aubergineskiver, grøntsagsstave med misodip, eller bare for sig selv. God appetit!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar