fredag den 8. november 2013

Fredagens kage: Karolines Kladdkaka


For nylig kom jeg ud for at skulle bage exceptionelt meget kage. Den mest populære var by far en chokolade-tung en af slagsen. Og da november er syltet i nedern nektar og Ida har fødselsdag (ikke at det nødvendigvis har nogen sammenhæng) så er chokoladekage en af de bedste måder at komme over en startende vinterdepression. Kagens type er oprindeligt kladdkaka; en klistret, svensk chokoladekage, man kan hamstre i frysedisken i mange supermarkeder hinsidan - og med god ræson, for en af de vigtigste hemmeligheder er faktisk hurtig nedkølen og frost.
Nu har jeg bagt kagen igen, med mine små tilføjelser, og denne gang er kagen blevet lidt mere voksen. Jeg har nemlig tilføjet en lidt mørkere chokolade. I de her dage har Dansk Supermarked nemlig tilbud på Toms' chokolade med en lidt højere kakaoprocent - jo mørkere, chokoladen er, jo *sundere*.

Karolines Kladdkaka 
100 g smør
100 g chokolade
3 æg
3 dl sukker
4 spsk kakao
1 dl hvedemel
Kornene fra 1 vanillestang
1 knivspids salt
1 knivspids peber (ja!)

Smør smeltes og hældes i en skål til afkøling (stuetemperatur).  I samme kasserolle hældes vand til kog, mens lidt over halvdelen af chokoladen lægges i en skål af glas/metal, der er større i omfang end kasserollen. Skålen sættes over kasserollen og chokoladen smeltes ved en smule omrøring med en spatel. Herefter tages skålen af varmen, og det sidste chokolade fra pladen tilføjes stykke for stykke. Du har nu smeltet chokolade over et vandbad - tillykke! (Pssst!: når du bager, er smeltning af chokolade over vandbad, mindre væsentligt. Du kan også smelte det i mikrobølgeovnen. ) 
Æggene piskes med alle de tørre ingredienser. Derefter kommes smørret - lidt efter lidt - i dejen. Dernæst tilføjes chokoladen - let it swirl! Kom kagen i en smøret form - 20 cm i diameter - enten med smør eller olie.Tænd ovnen på 175 grader. Når den når rette temperatur bages kagen i 20 minutter - ikke mere! (Hvis kagen skal have mere brownieagtig konsistens kan du godt lade den bage i 25 minutter, så een får en sprødere overflade og fastere konsistens.) Dernæst tages kagen ud af ovnen og lægges i fryseren. Lad den fryse en times tid - eller tag den ud en time før den skal serveres. Det her er det vigtigste step! Drys evt. med flormelis og server med noget syrligt; cremefraiche eller skyr samt lidt optøede skovbær.  Eller skær dem til petit-fours med en lille smule flødeskum og et hindbær på toppen.
There you go!
Kærlig Hilsen
Karoline


Ingen kommentarer:

Send en kommentar