Min mor har i mange år skrevet opskrifter ned. Hun vil gerne udgive sin egen kogebog (altså til sig selv) med et års opskrifter. Men vi forsøgte ihærdigt at få hende igang med at blogge, for er der én, jeg kender, der er fabelagtig til madlavning, så er det min mor. Har I et godt forslag til en titel, skal I være velkommen til at sende det! Juledagene bød bl.a. på hjemmerøgede og farserede pølser med italiensk, spansk og vildt fyld - det var uden tvivl nogle af de bedste pølser jeg har smagt - hvilket er noget, når det kommer fra en der nødigt rører ved det sønderjyske pølsebord i juledagene. Derudover fik vi håndskårne honninghjerter dækket med god, mørk chokolade, der i cellofanposer pyntede så mægtigt på juletræet. Man fik næsten tårer i øjnene!
Brødflov. Selvom hun, som undertegnede, er en stor slumper, så er der gode opskrifter på Bedstemors Knækbrød (der umiskendeligt minder om Idas), en masse forskellige slags snapse og selvfølgelig hendes harrisa, der er fantastisk til næsten alting.
Der er lidt mindre fattig studerende og lidt mere Torvehallerne over det, men er man en foodie som jeg er det lækkerheder fint illustreret med hipstamatic.
Jeg fik da også en del lækre julegaver i den gastronomiske ende fra den hånd af. Lækker cool mint-té fra Tanten (en yndet butik på Vesterbro med den sejeste iværksætter bag!), min yndlings Magasinkaffe, samt god, islandsk flagesalt fra Irma!
![]() |
| Den bedste kaffe, hvis man ikke selv skal kværne! Perfekt, hvis man ikke kan undvære mælk i koppen - og god til både filter og stempel! Er man heldig, er den til tider på tilbud i Magasin. |
Jeg håber derudover at I havde et fantastisk nytår. Min skulle være tilbragt med kæresten, men han blev lige pludselig ramt af influenza, så jeg gik ind i 2014 med verdens bedste kollegiekøkken i stedet (heldigvis er han ganske rask igen!)
Som sidste år havde jeg bagt kransekage - i år i små konfektbidder med mandler i. Her kan jeg ikke slå min mors mange års erfaring - måske bliver det til et tårn næste år, men så må nogen give mig en sprøjtepose i jule- eller fødselsdagsgave. Det kræver muskler af stål, og der er ikke noget pjat med flormelis i dejen! 600 g blandet marcipan (både bitter og alm.) blev æltet med 300 g hvidt sukker og 2 1/2 æggehvide, til sukkeren var helt opløst og derefter blev de små kugler bagt i ovnen ved 180 grader (og med to bageplader under) i 8 minutter. Det er meget vigtigt at være opmærksom på kransekage, for det indeholder så meget sukker og vil hurtigt karamellisere, så hyg dig foran ovnen.
Derudover forberedes tandpastaglasuren - som er et æggehvidebæger rørt op med rigelige mængder flormelis. Når kagerne er HELT stivnede og kolde (pas på, ellers ryger hele bunden med op fra bagepladen), påføres den hvide glasur i en plastikpose med et meget lille hul. Jeg er ikke særlig kunstfærdig hvad det angår, så mine kransekager blev abstrakte (du ved, ligesom et bjerglandskab, der ikke er der...), men fine! Chokoladen droppede jeg, da jeg i stedet var en sød kæreste og bragte cola, chips og alle sæsoner af Monty Pythons Flying Circus.
Godt nytår!
Kærlig hilsen
Karoline



Ingen kommentarer:
Send en kommentar